The England’s bought Hills Farm, a dilapidated Cotswold farm house and adjoining barn, with the aim of creating a five-bedroom family home. Set in a conservation area, the farm house, which dates from the 1880’s, needed total renovation. The plans included extending the original house with two new wings joined by a central atrium.

After taking on the project to design their dream home, The England’s decided to work with Lightmaster Direct to help create the right ambiance and mood. The design needed to blend seamlessly with the character of the original barn.

Donna, now owner of Lightmaster Nottingham, then Lightmaster Direct lighting designer, took on the project: “The clients wanted to create a real family home that was contemporary yet cozy and that was sympathetic to the buildings age and character. It was to be their dream family home.”

The newly created atrium hallway gave way to a picture gallery walls with access leading on to the two storey vaulted living room with an open galleried first floor walkway.

Hills Fram

These two areas were the show stoppers of their project so extra consideration was put into the lighting design.

Down lights were added to the edge of the Hallway ceiling to cast light down the bare stone wall and wall hung pictures.

Lighting was also added to the atrium so that the space was lit rather than leaving a black hole on dark nights.

Hills farm

Step lights were added to the stairs guiding you down to the living room.

The living room was a real statement room, large with odd angles and varying materials. Whilst the design had been drawn on paper it was hard to imagine the yet to be created space To get a better understanding, Donna created a 3D model of the room, this allowed a unique perspective of the space. Once in the living room, floor washers and micro spots were added to the walls and recessed shelves to give the feeling of warmth and track lighting gave light and depth to the vaulted ceiling.

 

Uplighters were used along the galleried walkway to lead the way from one part of the house to another.

 

The Exterior of Hills Farm had been sympathetically built so soft simple lighting was added to its perimeter over doorways and between large windows creating a beautiful yet subtle contemporary look.

 

 

All photos taken by Nick Guttridge http://www.nickguttridge.com/